marți, 15 aprilie 2014

Cum se uita ursii dupa masini (VIDEO...din unghiul de vedere al ursului!)

Cam asa:


 Si acum, detaliile.
 De unde si pana unde?

O ursoaica de 5 ani, aflata în libertate, în Slovenia, a avut asupra ei o cameră video, timp de o lună, în octombrie 2013 mai exact. 

Această experienţă nu a revoluţionat ceea ce se ştia despre comportamentul ursului brun din Europa. DAR pentru prima oară lucrurile s-au văzut din punctul de vedere al ursului :) Până acum, nu existau decât observaţii indirecte, făcute de om, şi acestea rare în Europa.

Specialiştii spun că imaginile sunt o cale de a intra în „cutia neagră”, în universul specific speciei.

Proiectul a fost condus Michel Tonelli, realizator de filme cu animale, de Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse şi de Serviciul pentru Păduri din Slovenia.

Camera video aflată asupra ursoaicei a filmat şi a stocat cinci minute de înregistrare pe oră, 12 ore pe zi.

Camera s-a aflat pe zgarda care avea şi GPS. 

Ursoaica se numeşte Tolosa şi a fost în libertate în rezerva Jelen, din sud-estul Sloveniei.

Etologii au putut observa, de exemplu, cum ursul trece pe lângă o cabană unde a avut „o experienţă neplăcută” şi întoarce imediat capul, îndepărtându-se în grabă. „Este emoţionant, e ca şi cum ai fi un urs care se teme de această cabană „umană” „ - spune unul dintre specialiştii care au analizat rezultatele filmelor înregistrate.

Tolosa „s-a înregistrat” în timp ce scutura o tufă de măceş, pentru a culege fructele. Există un adevărat raport cauză-efect, remarcă oamenii de ştiinţă. Se mai observă şi delicateţea cu care sunt luate larvele insectelor. 

Ursoaica mai este observată cum doboară copaci putrezi, din motive încă necunoscute oamenilor de ştiinţă: din joacă sau pentru a facilita colonizarea arborilor de către insecte?

Mai multe imagini - pe site-ul muzeului din Toulouse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu