Treceți la conținutul principal

Cannes. Mai avem o saptamana pana la aflarea filmelor selectionate. Cine va juriza?

Peste fix o săptămână – ne vedem jooooi – aflăm ce filme intră în selecţia oficială a festivalului. Deocamdată, ştim cine va fi preşedintele pentru „Un certain regard”. Pablo Trapero.

Regizor, scenarist şi producător argentinian. Trapero are 43 de ani. Trei dintre filmele lui - El Bonaerense, Leonera şi Elefante blanco - au fost şi ele, la vremea lor, prezentate în această secţiune. Cu primul lui film - Mundo Grúa - Trapero a câştigat la Veneţia premiul criticii, în 1999. Din 2002 sprijină mai mulţi producători tineri de film din Argentina, cu propria companie, Matanza Cine.

Filmul câştigător dintre cele proiectate în acest an la Un certain regard va fi anunţat pe 23 mai.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în sâmbăta săptămânii de festival, în mod excepţional. Cred ca asta are legatura cu alegerile europene...posibil.

Sectiunea Un certain regard a aparut in 1978, adica dupa vreo 30 de ani de la prima editie a festivalului.

Si a propos, Festivalul de Film de la Cannes a fost gandit sa aiba loc in toamna si din 1951 s-a mutat in primavara.

Juriul de la secţiunile Cinéfondation şi Filme de scurtmetraj (Short Films) va fi prezidat de iranianul Abbas KIAROSTAMI. Membrii „instanţei” mai sunt regizorii Noémie LVOVSKY (Franţa), Daniela THOMAS (Brazilia), Mahamat-Saleh HAROUN (Ciad) şi Joachim TRIER (Norvegia). Ei vor acorda trei premii, după ce vor viziona filmele trimise de studentii la regie din toată lumea. Filmele selectate pentru Cinéfondation urmează să fie şi ele anunţate. Câştigătorii la această categorie îi vom afla pe 22 mai, ceremonia fiind urmată de proiecţia peliculelor câştigătoare.

Palme d’or – ul pentru scurtmetraj se acordă pe 24 mai.

Abbas KIAROSTAMI a fost preocupat de Cinéfondation de la crearea secţiunii, în 1998, când a fost de acord „să patroneze” acest proiect împreună cu Martin Scorsese.

Câteva cuvinte şi despre Daniela Thomas. Regizoarea braziliană face şi scenografie pentru spectacole de teatru. A avut un film la Cannes, în competiţia oficială, în 2008 - Linha de Passe.

Despre norvegianul de 40 de ani Joachim Trier (foto) vă pot spune că este „rudă îndepărtată” cu Lars von Trier, regizorul danez. Joachim s-a născut la Copenhaga, acum este cetatean norvegian. In treacat va mai amintesc si ca danezul Lars şi-a adăugat particula „von” la nume, neavând-o din naştere.


(Foto: sentieriselvaggi.it)

Deci da, în ţările nordice, dacă te naşti cu Trier în certificat, Film scrie pe tine.

Inca ceva, spre clarificare, despre Cannes:

  • Selectia oficiala:
    • In Competition – 20 de filme selectate
    • Un certain regard – 20 de filme selectate
    • In afara competitiei
    • Special Screenings 
    • Cinefondation - despre care am scris mai sus
    • Short Films – despre care am scris mai sus. 10 filme de scurtmetraj selectate
  • Sectiuni paralele
    • Cannes Classics 
    • Tous les Cinémas du Monde 
    • Camera d'Or
    • Cinéma de la Plage



A bon entendeur, salut!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Win-win: Tu ai dreptate, eu am libertate. Despre Singlehood

Astăzi, despre Bella DePaulo și Virginie Efira . Cine? De ce?  Bella DePaulo predă și scrie psihologie în SUA. S-a specializat în viața de celibatar/ celibatară sau în noțiuni și cuvinte pentru care noi nu avem nici conceptul, nici vorbele: single at heart, singlehood, single experience. Ne-am împrietenit pe Facebook, cum face ea și cum fac și eu nu doar cu oameni știuți de la grădiniță, ci și cu oameni ale căror preocupări din cap și din viață sună cunoscut ori măcar nu te stresează. Bella trăiește în California, publică articole și cărți, este invitată în emisiuni, ține conferințe. O găsiți pe amazon și pe site-ul ei belladepaulo.com . Cartea Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After i-a apărut în 2007. Anul ăsta în decembrie (chiar de Moș Nicolae, comme on dit en français) apare Single at Heart: The Power, Freedom, and Heart-Filling Joy of Single Life. Enjoy!  Comme on dit en français encore une foi, acum despre filmul L

Lumea pe dos, cu actori à contre-emploi, dar in care tot omul iubeste

Filmul lui Nolan readuce F-ul din SF in poveste. Fantastic. Sa mai fie si fantastic, atunci cand vedem un SF, nu doar S, riguros stiintific. Cu un poem care ne spune complicat de intraductibil ca suntem programati sa traim si sa ne dorim sa traim, cu vreo doua versuri care pot avea tot atatea traduceri si adaptari cate fire de par are in cap cititorul lor, cu acest poem lansat de pe la inceput, zic, Interstellarul ne reaminteste cum e cu dragostea. Asadar, cum e cu dragostea? Pentru ea facem imposibilul posibil. Pentru ca iubim, nu exista sau nu tinem cont de timp, de spatiu, de conditii meteo, geo, antropo. Pentru ca iubim, stim sa citim in stele si in semne. Pentru ca iubim, trecem peste orice si facem orice. Suntem programati sa fim, sa cautam dragostea, sa o dovedim cu fiecare respiratie si sa nu ne oprim pana nu ii este bine si la adapost dragostei noastre. Sunt pline de iubire spatiul si timpul acestui film. Cel mai adesea, poate pentru ca printre cele mai din aur cura

Orașul e gol, toți diavolii-s la țară

Moșii de vară dinaintea Rusaliilor umplu tramvaiele dinspre biserici cu pungi foșnitoare, grele de vin și colivă, pilaf și bomboane. Pungile se sufocă, bine strânse la gât cu alte pungi, să nu cadă, să nu se verse, să nu, Doamne ferește, ajungă vreun bob de grâu și orez la vreun străin, singur și flămând. Bugetarii creștini au văzut pe telefoane ce vreme e la mare și ce trafic e pe DN1 și au ales să dea o fugă de trei zile sfinte la țară. Bugetarii tineri, cei singuri și cei abia certați, de Paște, cu neamurile vii de la țară au ales să dea comandă de pizza la glovo și să rămână acasă, cu urechea ciulită la lift. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh sunt musulmani și hinduși, nu țin Rusaliile creștinilor, doar le duc șaorme și burgeri copiilor singuri și flămânzi rămași acasă, la Netflix and chill. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh stau cu ochii în telefon și cu arma la picior – cutiile hrănitoare de plastic roz tazz și galben glovo sunt gata de încărcat șaorme, burgeri și piz