joi, 10 aprilie 2014

Cannes. Mai avem o saptamana pana la aflarea filmelor selectionate. Cine va juriza?

Peste fix o săptămână – ne vedem jooooi – aflăm ce filme intră în selecţia oficială a festivalului. Deocamdată, ştim cine va fi preşedintele pentru „Un certain regard”. Pablo Trapero.

Regizor, scenarist şi producător argentinian. Trapero are 43 de ani. Trei dintre filmele lui - El Bonaerense, Leonera şi Elefante blanco - au fost şi ele, la vremea lor, prezentate în această secţiune. Cu primul lui film - Mundo Grúa - Trapero a câştigat la Veneţia premiul criticii, în 1999. Din 2002 sprijină mai mulţi producători tineri de film din Argentina, cu propria companie, Matanza Cine.

Filmul câştigător dintre cele proiectate în acest an la Un certain regard va fi anunţat pe 23 mai.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în sâmbăta săptămânii de festival, în mod excepţional. Cred ca asta are legatura cu alegerile europene...posibil.

Sectiunea Un certain regard a aparut in 1978, adica dupa vreo 30 de ani de la prima editie a festivalului.

Si a propos, Festivalul de Film de la Cannes a fost gandit sa aiba loc in toamna si din 1951 s-a mutat in primavara.

Juriul de la secţiunile Cinéfondation şi Filme de scurtmetraj (Short Films) va fi prezidat de iranianul Abbas KIAROSTAMI. Membrii „instanţei” mai sunt regizorii Noémie LVOVSKY (Franţa), Daniela THOMAS (Brazilia), Mahamat-Saleh HAROUN (Ciad) şi Joachim TRIER (Norvegia). Ei vor acorda trei premii, după ce vor viziona filmele trimise de studentii la regie din toată lumea. Filmele selectate pentru Cinéfondation urmează să fie şi ele anunţate. Câştigătorii la această categorie îi vom afla pe 22 mai, ceremonia fiind urmată de proiecţia peliculelor câştigătoare.

Palme d’or – ul pentru scurtmetraj se acordă pe 24 mai.

Abbas KIAROSTAMI a fost preocupat de Cinéfondation de la crearea secţiunii, în 1998, când a fost de acord „să patroneze” acest proiect împreună cu Martin Scorsese.

Câteva cuvinte şi despre Daniela Thomas. Regizoarea braziliană face şi scenografie pentru spectacole de teatru. A avut un film la Cannes, în competiţia oficială, în 2008 - Linha de Passe.

Despre norvegianul de 40 de ani Joachim Trier (foto) vă pot spune că este „rudă îndepărtată” cu Lars von Trier, regizorul danez. Joachim s-a născut la Copenhaga, acum este cetatean norvegian. In treacat va mai amintesc si ca danezul Lars şi-a adăugat particula „von” la nume, neavând-o din naştere.


(Foto: sentieriselvaggi.it)

Deci da, în ţările nordice, dacă te naşti cu Trier în certificat, Film scrie pe tine.

Inca ceva, spre clarificare, despre Cannes:

 • Selectia oficiala:
  • In Competition – 20 de filme selectate
  • Un certain regard – 20 de filme selectate
  • In afara competitiei
  • Special Screenings 
  • Cinefondation - despre care am scris mai sus
  • Short Films – despre care am scris mai sus. 10 filme de scurtmetraj selectate
 • Sectiuni paralele
  • Cannes Classics 
  • Tous les Cinémas du Monde 
  • Camera d'Or
  • Cinéma de la PlageA bon entendeur, salut!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu