luni, 14 aprilie 2014

Despre pacate si patimi numarabile, cu Putin si Facebook

Putin şi-a triplat salariul. Prin decret. Normal. Preşedintele rus şi-a majorat salariul propriu, dar şi pe cel al premierului Dmitri Medvedev.

În 2013, Putin a câştigat mai puţin decât Medvedev şi, de asemenea, mai puţin decât majoritatea miniştrilor şi consilierilor lui: a avut venituri din salariu echivalente cu 74.000 de euro pe an. Mai puţin şi decât a încasat el însuşi în 2012.

Deci se impunea o majorare, nu?

Mai departe, tot despre bani ...

Facebook a cerut avizul autorităţilor din Irlanda să devină furnizor de servicii financiare. Internauţii vor putea să acceseze „un portofel electronic” de pe Facebook şi să facă plăţi.

Reţeaua de socializare vrea să creeze această facilitate pentru sumele transferate acasă de persoanele care lucrează în străinătate.

Facebook a făcut aceste demersuri în Irlanda pentru că aici are sediul operaţiunilor din Europa.

Facebook a cerut băncii centrale de la Dublin autorizaţie de instituţie de "e-money" (bani electronici), care ar permite companiei să emită unităţi cu valoare monetară echivalentă valabile pe teritoriul Europei.

Ştirea a fost scrisă de Financial Times pe surse, iar reprezentanţii Facebook au spus că nu comentează "zvonuri şi speculaţii".

Facebook câştigă cei mai mulţi bani din publicitate. Foloseşte datele pe care le are despre utilizatori şi le vinde produse de advertising personalizate. Dar aceste practici provoacă îngrijorare şi neîncredere.

Google promovează deja produsele de plăţi mobile şi serviciul de „portofel electronic”, încă neadoptate la scară largă. Google are autorizaţie "e-money" în Marea Britanie, aşa cum vrea Facebook să obţină în Irlanda.

Companiile chineze Tencent şi Alibaba, care domină cea mai mare piaţă online din lume după numărul de utilizatori, încearcă de asemenea să-şi transforme site-urile în platforme de plăţi mobile.

Obţinerea unei autorizaţii de operator e-money în Irlanda ar presupune ca Facebook să menţină rezerve de capital de 350.000 de euro şi să pună deoparte fonduri echivalente cu valoarea unităţilor monetare emise, potrivit experţilor consultaţi de FT. Facebook are deja autorizaţie pentru anumite tranzacţii financiare în SUA - procesează plăţile de la utilizatori către dezvoltatorii de aplicaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu