Treceți la conținutul principal

Cannes. Mai avem o saptamana pana la aflarea filmelor selectionate. Cine va juriza?

Peste fix o săptămână – ne vedem jooooi – aflăm ce filme intră în selecţia oficială a festivalului. Deocamdată, ştim cine va fi preşedintele pentru „Un certain regard”. Pablo Trapero.

Regizor, scenarist şi producător argentinian. Trapero are 43 de ani. Trei dintre filmele lui - El Bonaerense, Leonera şi Elefante blanco - au fost şi ele, la vremea lor, prezentate în această secţiune. Cu primul lui film - Mundo Grúa - Trapero a câştigat la Veneţia premiul criticii, în 1999. Din 2002 sprijină mai mulţi producători tineri de film din Argentina, cu propria companie, Matanza Cine.

Filmul câştigător dintre cele proiectate în acest an la Un certain regard va fi anunţat pe 23 mai.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în sâmbăta săptămânii de festival, în mod excepţional. Cred ca asta are legatura cu alegerile europene...posibil.

Sectiunea Un certain regard a aparut in 1978, adica dupa vreo 30 de ani de la prima editie a festivalului.

Si a propos, Festivalul de Film de la Cannes a fost gandit sa aiba loc in toamna si din 1951 s-a mutat in primavara.

Juriul de la secţiunile Cinéfondation şi Filme de scurtmetraj (Short Films) va fi prezidat de iranianul Abbas KIAROSTAMI. Membrii „instanţei” mai sunt regizorii Noémie LVOVSKY (Franţa), Daniela THOMAS (Brazilia), Mahamat-Saleh HAROUN (Ciad) şi Joachim TRIER (Norvegia). Ei vor acorda trei premii, după ce vor viziona filmele trimise de studentii la regie din toată lumea. Filmele selectate pentru Cinéfondation urmează să fie şi ele anunţate. Câştigătorii la această categorie îi vom afla pe 22 mai, ceremonia fiind urmată de proiecţia peliculelor câştigătoare.

Palme d’or – ul pentru scurtmetraj se acordă pe 24 mai.

Abbas KIAROSTAMI a fost preocupat de Cinéfondation de la crearea secţiunii, în 1998, când a fost de acord „să patroneze” acest proiect împreună cu Martin Scorsese.

Câteva cuvinte şi despre Daniela Thomas. Regizoarea braziliană face şi scenografie pentru spectacole de teatru. A avut un film la Cannes, în competiţia oficială, în 2008 - Linha de Passe.

Despre norvegianul de 40 de ani Joachim Trier (foto) vă pot spune că este „rudă îndepărtată” cu Lars von Trier, regizorul danez. Joachim s-a născut la Copenhaga, acum este cetatean norvegian. In treacat va mai amintesc si ca danezul Lars şi-a adăugat particula „von” la nume, neavând-o din naştere.


(Foto: sentieriselvaggi.it)

Deci da, în ţările nordice, dacă te naşti cu Trier în certificat, Film scrie pe tine.

Inca ceva, spre clarificare, despre Cannes:

  • Selectia oficiala:
    • In Competition – 20 de filme selectate
    • Un certain regard – 20 de filme selectate
    • In afara competitiei
    • Special Screenings 
    • Cinefondation - despre care am scris mai sus
    • Short Films – despre care am scris mai sus. 10 filme de scurtmetraj selectate
  • Sectiuni paralele
    • Cannes Classics 
    • Tous les Cinémas du Monde 
    • Camera d'Or
    • Cinéma de la Plage



A bon entendeur, salut!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...