Treceți la conținutul principal

"Sa informezi si sa-ti intelegi epoca": din scrisoarea de demisie a unei ziariste (din Franta, stati linistiti!)

Mesajul lui Natalie Nougayrède pentru „echipele ziarului Le Monde”, in ziua cand jurnalista a renuntat la conducerea publicatiei. Avea un mandat asigurat de 6 ani. A renuntat dupa 1 an si 2 luni.



Bună ziua,

I-am informat astăzi pe acţionarii ziarului Le Monde că am luat decizia de a părăsi conducerea ziarului, nemaiputând să mă ocup de acest lucru, pe deplin impacata cu mine insami. Intenţia unor membri ai (conducerii) ziarului de a reduce drastic prerogativele directorului ziarului este, pentru mine, incompatibilă cu îndeplinirea misiunii mele şi ar conduce pe termen lung la slăbirea funcţiei mele. Nu pot să fiu de acord cu dispariţia postului de director de ziar, sub pretextul actualelor circumstanţe.

Pe de altă parte, atacurile directe şi personale la acţiunile mele mă împiedică să aplic planul de schimbare pe care l-am supus acţionarilor şi care are nevoie de acordul redacţiilor, în interesul superior al ziarului. Nu sunt întrunite condiţiile de încredere şi de raţiune.

Singura mea ambiţie a fost aceea de a apăra ziarul şi de a-l face chiar mai puternic, în faţa numeroaselor provocări. Le Monde a continuat să demonstreze că este cel mai bun ziar francez. Oferă în fiecare zi conţinut de calitate care face dovada bogăţiei, talentului, diversităţii şi reactivităţii resurselor sale.

În spiritul responsabilităţii şi în numele respectului pentru misiunea faţă de cititori, Le Monde trebuie să ducă la bun sfârşit tranzitia spre digital, esenţială pentru viitorul său.

În momentul în care îmi părăsesc funcţia, le mulţumesc tuturor echipelor ziarului Le Monde şi tuturor celor care, în fiecare redacţie, ilustrează admirabil meseria prin care informăm şi ne înţelegem epoca, cu seriozitate şi ataşament la valorile reprezentate de independenţă şi integritate.

Natalie Nougayrède

Jurnalista în vârstă de 48 de ani, pe care îi va împlini pe 29 mai, este specialistă în spaţiul rus. A fost directoare a ziarului din martie 2013 pana în mai 2014.

Şi-a început cariera în 1991, fiind corespondentă în Cehoslovacia pentru BBC şi Liberation (Cehia se separă de Slovacia în 1993), apoi corespondentă în Caucaz pentru Liberation şi RFI3. În 1995, devine redactor responsabil pentru paginile "Portrete" din Liberation.

În 1996 începe să colaboreze cu Le Monde, scriind despre Ucraina şi Rusia, apoi devine corespondent la Moscova, ulterior – corespondent diplomatic.

În 2004, ea câştigă Premiul Presei Diplomatice, iar în 2005 este laureată a Premiului Albert Londres, pentru reportajele din Cecenia şi despre luarea de ostatici de la Beslan.

Premiul Albert Londres este cel mai mare premiu acordat în jurnalismul francez, echivalentul premiului Pulitzer. Se acordă din 1933 unui singur jurnalist din presa scrisă, iar din 1985 sunt recompensaţi doi jurnalişti francezi, al doilea fiind din audio-vizual.

Ea a fost aleasă directoare a ziarului la 1 martie 2013, cu aproape 80% dintre voturile din Societatea redactorilor, după ce a fost propusă de trei acţionari ai ziarului.

Numirea lui Natalie Nougayrède în funcţia de directoare a fost în tandem cu preşedinţia exercitată de Louis Dreyfus, preşedintele directoratului, pentru un mandat de 6 ani, si a fost validată de consiliul de supraveghere a grupului, în unanimitate, pe 6 martie 2013. Într-un comunicat, se precizează că amândoi „trebuie să pună revoluţia digitală pe primul loc al mandatelor lor”.

LE MONDE

Le Monde este unul dintre cele mai importante şi respectate ziare din lume. Apare din 1944, imediat dupa ce germanii părăsesc Parisul în timpul WWII, folosind infrastructura fostului cotidian Le Temps. Până la sfârşitul primului an de apariţie, Le Monde ajunge la un tiraj de 150.000 de exemplare.


Prima pagina din 9 mai 1945


În prezent, cotidianul are un tiraj de 300.000 de exemplare.

Jurnalista Sylvie Kauffmann a fost prima femeie editor executiv al ziarului, în perioada 2010-2011. După ce ziarul a fost cumpărat în 2010 de un grup de investitori francezi, editorul „veteran” Erik Izraelewicz devine şi editor executiv, şi director. După moartea lui Izraelewicz, în noiembrie 2012, este aleasă Natalie Nougayrède să conducă publicaţia, devenind prima femeie director al ziarului Le Monde.

Cu o săptămână în urmă, şapte redactori-şefi au demisionat şi au denunţat „disfuncţii majore şi lipsa încrederii şi a comunicării în relaţia cu conducerea redacţiei". Apoi, pe 9 mai, cei doi adjuncţi ai directoarei Le Monde şi-au dat si ei demisiile din functiile de conducere.

Ca majoritatea ziarelor franceze, şi Le Monde primeşte subvenţii de la stat. În 2010, de exemplu, a primit ajutor direct de 17 milioane de euro, pe locul doi într-un clasament la cuantumurilor subvenţiilor pentru publicaţiile franceze, iar în 2012 – a primit 18,6 milioane de euro.

Surse: Le Monde, Wikipedia

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Win-win: Tu ai dreptate, eu am libertate. Despre Singlehood

Astăzi, despre Bella DePaulo și Virginie Efira . Cine? De ce?  Bella DePaulo predă și scrie psihologie în SUA. S-a specializat în viața de celibatar/ celibatară sau în noțiuni și cuvinte pentru care noi nu avem nici conceptul, nici vorbele: single at heart, singlehood, single experience. Ne-am împrietenit pe Facebook, cum face ea și cum fac și eu nu doar cu oameni știuți de la grădiniță, ci și cu oameni ale căror preocupări din cap și din viață sună cunoscut ori măcar nu te stresează. Bella trăiește în California, publică articole și cărți, este invitată în emisiuni, ține conferințe. O găsiți pe amazon și pe site-ul ei belladepaulo.com . Cartea Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After i-a apărut în 2007. Anul ăsta în decembrie (chiar de Moș Nicolae, comme on dit en français) apare Single at Heart: The Power, Freedom, and Heart-Filling Joy of Single Life. Enjoy!  Comme on dit en français encore une foi, acum despre filmul L

Lumea pe dos, cu actori à contre-emploi, dar in care tot omul iubeste

Filmul lui Nolan readuce F-ul din SF in poveste. Fantastic. Sa mai fie si fantastic, atunci cand vedem un SF, nu doar S, riguros stiintific. Cu un poem care ne spune complicat de intraductibil ca suntem programati sa traim si sa ne dorim sa traim, cu vreo doua versuri care pot avea tot atatea traduceri si adaptari cate fire de par are in cap cititorul lor, cu acest poem lansat de pe la inceput, zic, Interstellarul ne reaminteste cum e cu dragostea. Asadar, cum e cu dragostea? Pentru ea facem imposibilul posibil. Pentru ca iubim, nu exista sau nu tinem cont de timp, de spatiu, de conditii meteo, geo, antropo. Pentru ca iubim, stim sa citim in stele si in semne. Pentru ca iubim, trecem peste orice si facem orice. Suntem programati sa fim, sa cautam dragostea, sa o dovedim cu fiecare respiratie si sa nu ne oprim pana nu ii este bine si la adapost dragostei noastre. Sunt pline de iubire spatiul si timpul acestui film. Cel mai adesea, poate pentru ca printre cele mai din aur cura

Orașul e gol, toți diavolii-s la țară

Moșii de vară dinaintea Rusaliilor umplu tramvaiele dinspre biserici cu pungi foșnitoare, grele de vin și colivă, pilaf și bomboane. Pungile se sufocă, bine strânse la gât cu alte pungi, să nu cadă, să nu se verse, să nu, Doamne ferește, ajungă vreun bob de grâu și orez la vreun străin, singur și flămând. Bugetarii creștini au văzut pe telefoane ce vreme e la mare și ce trafic e pe DN1 și au ales să dea o fugă de trei zile sfinte la țară. Bugetarii tineri, cei singuri și cei abia certați, de Paște, cu neamurile vii de la țară au ales să dea comandă de pizza la glovo și să rămână acasă, cu urechea ciulită la lift. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh sunt musulmani și hinduși, nu țin Rusaliile creștinilor, doar le duc șaorme și burgeri copiilor singuri și flămânzi rămași acasă, la Netflix and chill. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh stau cu ochii în telefon și cu arma la picior – cutiile hrănitoare de plastic roz tazz și galben glovo sunt gata de încărcat șaorme, burgeri și piz