Treceți la conținutul principal

Orașul e gol, toți diavolii-s la țară

Moșii de vară dinaintea Rusaliilor umplu tramvaiele dinspre biserici cu pungi foșnitoare, grele de vin și colivă, pilaf și bomboane. Pungile se sufocă, bine strânse la gât cu alte pungi, să nu cadă, să nu se verse, să nu, Doamne ferește, ajungă vreun bob de grâu și orez la vreun străin, singur și flămând.

Bugetarii creștini au văzut pe telefoane ce vreme e la mare și ce trafic e pe DN1 și au ales să dea o fugă de trei zile sfinte la țară.

Bugetarii tineri, cei singuri și cei abia certați, de Paște, cu neamurile vii de la țară au ales să dea comandă de pizza la glovo și să rămână acasă, cu urechea ciulită la lift.

Băieții din Sri Lanka și Bangladesh sunt musulmani și hinduși, nu țin Rusaliile creștinilor, doar le duc șaorme și burgeri copiilor singuri și flămânzi rămași acasă, la Netflix and chill.

Băieții din Sri Lanka și Bangladesh stau cu ochii în telefon și cu arma la picior – cutiile hrănitoare de plastic roz tazz și galben glovo sunt gata de încărcat șaorme, burgeri și pizze.

Băieții din Sri Lanka și Bangladesh muncesc muți cu ochii-n ecrane, în fața magazinului de cărți unde cărțile au ajuns în ultimul rând, pe ultimul raft, pentru atunci când n-ai încotro și, dacă n-ai ales un termos, un breloc, o sticlă, o cană sau o sacoșă, ajungi să pui mâna pe carte.

În mall vezi cine i-a greșit șefului de curând, tinerii triști dau restul târziu, așteptând la rândul lor restul, pentru o plată mică, de bere, răsplata zilelor în care nu pot pleca la mare, la țară, acasă, unde li s-au adunat rudele libere de la oraș.

About My Father și Book Club: The Next Chapter, comedii de sâmbătă, rulează și storc, la noi și în toată lumea, de bani și nostalgie, rădăcinile italiene. Nu te poți supăra pe Hollywood că face ce știe cel mai bine să facă, avere din emoție. 

Sicilia și Toscana, gusturi italiene și amoruri italienești, paste și vin, lacrimi de Moșii de vară într-un mall gol.

 Dorul de Italia stins cu filme despre italieni era visul zilei. Cel adevărat s-a stins. ***

a. Titlu inspirat, nu furat. Parafrază după replica din Furtuna lui Shakespeare Hell is empty and all the devils are here

b. Foto din Cefalu-Sicilia, 2014, și Bergamo-Lombardia, 2015.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Win-win: Tu ai dreptate, eu am libertate. Despre Singlehood

Astăzi, despre Bella DePaulo și Virginie Efira . Cine? De ce?  Bella DePaulo predă și scrie psihologie în SUA. S-a specializat în viața de celibatar/ celibatară sau în noțiuni și cuvinte pentru care noi nu avem nici conceptul, nici vorbele: single at heart, singlehood, single experience. Ne-am împrietenit pe Facebook, cum face ea și cum fac și eu nu doar cu oameni știuți de la grădiniță, ci și cu oameni ale căror preocupări din cap și din viață sună cunoscut ori măcar nu te stresează. Bella trăiește în California, publică articole și cărți, este invitată în emisiuni, ține conferințe. O găsiți pe amazon și pe site-ul ei belladepaulo.com . Cartea Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After i-a apărut în 2007. Anul ăsta în decembrie (chiar de Moș Nicolae, comme on dit en français) apare Single at Heart: The Power, Freedom, and Heart-Filling Joy of Single Life. Enjoy!  Comme on dit en français encore une foi, acum despre filmul L

Lumea pe dos, cu actori à contre-emploi, dar in care tot omul iubeste

Filmul lui Nolan readuce F-ul din SF in poveste. Fantastic. Sa mai fie si fantastic, atunci cand vedem un SF, nu doar S, riguros stiintific. Cu un poem care ne spune complicat de intraductibil ca suntem programati sa traim si sa ne dorim sa traim, cu vreo doua versuri care pot avea tot atatea traduceri si adaptari cate fire de par are in cap cititorul lor, cu acest poem lansat de pe la inceput, zic, Interstellarul ne reaminteste cum e cu dragostea. Asadar, cum e cu dragostea? Pentru ea facem imposibilul posibil. Pentru ca iubim, nu exista sau nu tinem cont de timp, de spatiu, de conditii meteo, geo, antropo. Pentru ca iubim, stim sa citim in stele si in semne. Pentru ca iubim, trecem peste orice si facem orice. Suntem programati sa fim, sa cautam dragostea, sa o dovedim cu fiecare respiratie si sa nu ne oprim pana nu ii este bine si la adapost dragostei noastre. Sunt pline de iubire spatiul si timpul acestui film. Cel mai adesea, poate pentru ca printre cele mai din aur cura

Noi suntem viața de apoi

  Noi suntem viața de apoi a plecaților noștri. Cum îi visăm, cum mai vorbim cu ei, cum facem ce le era drag să facem, așa își trăiesc ei viața de apoi. Visul lor din viitor e gândul nostru de azi. Noi le zicem că sunt Adormiți, căci ei visează cum facem ce le era drag să vorbească și ei fac ce ne este nouă azi drag să visăm.   Moșii de toamnă 2023