Treceți la conținutul principal

Iar Oscaruri

UPDATE după anunțarea câștigătorilor - lista aici:

Tovarăși, la Amazon poți să lucrezi și dacă n-ai casă! Nu există doar nomazi digitali, sunt și nomazi industriali. Nu mai e ca pe vremea partidului care îți dădea casă, îți dădea masă, te aduna de pe drumuri: acum poți să împachetezi colete și dacă dormi în mașină. Fraierii dinainte se chinuiau să îți dea/ să îți cumperi casă: greșit! Poluează și e și scump de întreținut. Oțelăriile, țesătoriile și platformele petro-chimice sunt so yesterday. Viitorul e depozitul global de colete.

Viața de nomad, ăsta e viitorul! Decât șomaj, să îl coste pe stat, mai bine salariu la împachetat colete.

Filmul putea fi rezolvat cinstit într-un scurtmetraj, fie el documentar sau artistic, căci, da, am prins ideea, super, de viitor. Dar, na, cel mai bogat om din lume fiind patronul companiei unde muncește eroina, s-a ajuns la onorabile două ore. La Nomadland mă refer.

Preferatele mele care se văd mai jos au câștigat fiecare câte două Oscaruri, cu încă vreo 4, respectiv 8 alte nominalizări. Mulțumesc Academiei! :) 


***
Ca parte esențială în mașinăria de propagandă, Hollywoodul va premia și de data asta ce trebuie și pe cine trebuie. E un craft, e o industrie, cine vrea artă face la el la bloc, la festivalul de scară. Pentru că dincoace e vorba despre altceva. 

Așa că, deși aș prefera premii multe pentru Sound of Metal și Mank, singurele cu rămășițe de artă, trofeele vor merge acolo unde e bine, pentru cine trebuie. 

Premise bune de făcut film, generoase, au avut și Promising Young Woman și Another Round, dar le-au rezolvat în stil de telenovelă, în ciuda celor foarte bune interpretări care ar merita remarcate - Carey Mulligan și Mads Mikkelsen (el nici măcar nu a fost nominalizat)

Adecvate istoric și corecte politic vor fi premiile pentru One Night in Miami, Ma Rainey's Black Bottom și Judas and the Black Messiah. 

Preferința mea pentru interpretare feminină este rolul din Pieces of a Woman al Vanessei Kirby. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Vino să spălăm copiii!

Ți-era dor de mine, așa-i? Ce-oi mai fi făcând, pe unde oi mai fi umblând? Din ce în ce mai bine, mulțumesc. Încă la anii care sună a război. Acum 44, în curând 45. Nu voi cadou bogat. Oricum n-avem petrecere.  Dar, dacă ții la mine, ajută-mă să spălăm copiii. Am scris mai multe aici . Mulțumesc.

Șase pastile în caz de coronavirus

Nu plec în Italia, deși mi-e dor de mor de Roma, pentru că mă gândesc la panica ta de după. Oi fi eu temerară, dar ce vină ai avea tu? Mai aștept. “Raportările cazurilor“ din fiecare țară îmi amintesc de întrecerile socialiste: între clase, pe ramură etc. “Eu primul, eu primul, ba eu am mai mulți, nu, eu am mai mulți, la mine s-au vindecat toți, ba la mine, la mine”. De (zeci de) mii de ani omul moare, care de boli, care de inimă rea, care de leopard, care de bătrânețe. Creștinul care e creștin are viață veșnică, pentru el moartea e (doar) o trecere. Atunci care e panica, man? Chinezii au cucerit lumea cu toate cele, de la tipar și mătase la dropsuri și papuci. Numai la săpun nu s-au gândit. Cum ar fi fost să se apere omenirea de covid-19 cu săpun chinezesc? Diversiune, conspirații… Au gura plină de explicații d-astea tocmai ăia de se lăudau “Vai, dar noi nu ne uităm la știri, nici nu avem/ deschidem televizorul, noi seara comunicăm și desenăm”. La vară de ziua me

Lumea pe dos, cu actori à contre-emploi, dar in care tot omul iubeste

Filmul lui Nolan readuce F-ul din SF in poveste. Fantastic. Sa mai fie si fantastic, atunci cand vedem un SF, nu doar S, riguros stiintific. Cu un poem care ne spune complicat de intraductibil ca suntem programati sa traim si sa ne dorim sa traim, cu vreo doua versuri care pot avea tot atatea traduceri si adaptari cate fire de par are in cap cititorul lor, cu acest poem lansat de pe la inceput, zic, Interstellarul ne reaminteste cum e cu dragostea. Asadar, cum e cu dragostea? Pentru ea facem imposibilul posibil. Pentru ca iubim, nu exista sau nu tinem cont de timp, de spatiu, de conditii meteo, geo, antropo. Pentru ca iubim, stim sa citim in stele si in semne. Pentru ca iubim, trecem peste orice si facem orice. Suntem programati sa fim, sa cautam dragostea, sa o dovedim cu fiecare respiratie si sa nu ne oprim pana nu ii este bine si la adapost dragostei noastre. Sunt pline de iubire spatiul si timpul acestui film. Cel mai adesea, poate pentru ca printre cele mai din aur cura