Treceți la conținutul principal

Lombardia. Cum am petrecut la 40 de ani

Lacul Como

Unul din cele mai frumoase locuri - și lacuri - de văzut în viața asta. La 60 km de Milano, spre nord, cu Alpii lângă el, Como a născut un șiraj de orășele unde turiștii freamătă mai rău decât în Piața Domului. Dar e plăcut. Lacul e traversat de zeci de ferry-boat-uri ce leagă între ele malurile și așezările. Rapid și comod. De exemplu, din Varenna la Bellagio, 10-12 minute.














Milano

Canalele lui sunt mai prejos decât cele din Veneția sau din Bruges, de exemplu, dar dau farmec plimbării prin zonă.

Leonardo da Vinci și Michelangelo au și aici opere care se pot admira. Nu doar la Santa Maria delle Grazie, biserica lângă care se află Cina cea de taină, de Leonardo da Vinci (unde numai cu programare telefonică și după coadă de coadă se poate intra), ci și la Castelul Sforzesco, unde se află Pieta Rondanini - ultima sculptură a lui Michelangelo, neterminată, dar nu mai puțin strălucitoare și emoționantă, aflată cândva în colecția marchizului Rondanini și din 1952 la acest castel din Milano, având ultima restaurare în 2004 - și picturi murale de Leonardo da Vinci, chiar acum în curs de restaurare, într-o sală cu plafonul și câteva părți superioare din pereți deja terminate, expuse odată cu o proiecție video 3 D.

Pe Sant'Ambrogio, patronul orașului Milano, l-am regăsit peste tot. În biserica ce-i poartă numele, pe tapiserii și în basoreliefuri la Castelul Sforzesco, ridicat de familiile Visconti și Sforza, ale căror bogăție și putere au influențat și au înfrumusețat locul. Câteva sute de ani. Pe blazonul lor, întâlnit peste tot în castel, cum e și firesc, erau reprezentați șerpi.

La Dom și în galeriile de shopping de lângă e mai bine de mers seara, cât mai târziu, pentru că abia după ora 9 e temperatura suportabilă și aglomerația se mai duce.

























 Bergamo

Pentru că lumea bună (italiană) pleacă în vacanță în august, cam toată luna, așa cum am remarcat în zonele rezidențiale din Milano, și la Bergamo am dat de un oraș decongestionat și liniștit. Până și pâlcurile de turiști erau mai mici și mai rare. 

Zona veche a orașului, unde se ajunge cu funicularul în vreo 2 minute, Citta Alta, are toate elementele din toposul clasic european medieval. Dacă vă plac străduțele pietruite, înguste, palatele, grădinile, catedralele și clopotnițele, printre terase umbroase și aromate, atunci evitați marile orașe și mergeți la Bergamo. Le veți găsi pe toate, fără aglomerație turistică, așa că vă puteți bucura de ele mai bine. 

Am fost întâmpinată, la intrarea pe unul dintre bulevardele principale, de un rond cu busuioc!



















Lombardia 
(văzută din tren, coborând de la Varenna, prin Lecco și Monza, spre Milano)






În rest, Italia, chiar și în partea ei de nord și așa cum mi s-a arătat la a treia vacanță aici, tot sora noastră rămâne, sângele apă nu se face! Italienii dezbăteau aprig la ordinea zilei, la televizor, cum e cu ridicarea unei moschei, e sau nu locul, momentul pentru asta; la televiziunea lor publică era mare știre mare că tocmai se schimbase jumătate din consiliul de administrație; iar asemănarea și mai mare, deși tristă și n-am putut s-o prind în poză din N motive - trei femei cărau un frigider. Pe o stradă în pantă, ele coborau frigiderul pe spatele uneia, iar alte două îl țineau să n-o strivească și să nu-l scape.

Estimp, bărbații de pe malul lacului Como făceau ce știu ei mai bine:




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...