Treceți la conținutul principal

Cum mancam cand nu calatorim in masina proprie sau in masina de la mama noastra

Trebuia. Fai lumeo, chiar trebuia!

E starea aia care te ia brusc atunci cand in ditamai randurile de la poarta de imbarcare sau in delicata cuseta transromaneasca ori in tr-tr-trenul interregio, chiar langa tine, incepe unul sa isi desfaca cele cinci randuri de foi, foite, pungi si servetele, sa pleascaie si sa clenfane din mere, salam, biscuiti, apoi sa galgaie, pufaie si finalmente ragaie apa de dupa.

Asadar...


Regulile "mancatului in timpul calatoritului in comun" (adica in mijloace de transport pe care nu le conduci tu, al tau, ma-ta sau tac-tu si unde habitaclul include mai multi decat sunteti voi la televizor duminica seara):

1. Oricat ti-ar fi de foame, abtine-te pana cobori. Nu ne place tuturor sa iti mirosim pastrama din senvisul cu de toate si nici nu iti impartasim iubirea pentru ceapa.

2. Daca ti-e foame de mori, dar inca nu mori, tine minte, ah, sa nu uiti, Darie, unde ai pus: senvisurile, pungile cu crantzanele, pungutele cu mere, cutia cu biscuiti, caserola cu salata. Asta pentru ca daca iei la rand, tinzand la infinit, toate fermoarele, ungherele, buzunarele, capacele sarsanalelor si le deschizi, le pipai, pufnesti, le inchizi la loc, atunci risti sa mori de foame, chiar daca inca nu mori.

3. Incearca sa incalci o data, macar o data, ca la O data-n viata, legea "Cum a plecat un tren din gara,/ Atunci pe loc incep sa manc". Nu de alta, dar acasa nu trebuie sa se puna in miscare bucataria ta, sigur nu o ai rotativa, ca sa iti vina pofta de mancare.

4. Daca intinzi o masa mare, tu cu tine si Irene, Irene fiind fugita de-acasa, incearca, macar de forma, chiar marait, sa le oferi si celorlalti calatori din bucata ta de paine. Nu fi caine, incearca!

5. Daca manci bine, calm si sanatos, inainte de a pleca la drum, iti promit ca nu vei mai vrea sa manci in tren, avion, metrou ori autobuz. Pentru a-ti trece timpul mai placut si pentru sanatatea ta, iti recomand sa citesti. Sau sa taci si sa te gandesti. Stiu ca e greu si doare. Atunci dormi: nu costa, nu miroase, nu fosneste, nu pleascaie si nu face mizerie. Vezi numai sa te trezesti pana nu e prea tarziu.

6. In final, da, ai dreptate, la tine in masina nu manci in timp ce calatoresti, ca imputesti si murdaresti tot. Pai vezi?!!!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...