Treceți la conținutul principal

Doua zile, o noapte si o intamplare din viata de azi

Sandra repeta de 12 ori acelasi monolog. Tu de cate ori ai repeta acelasi text in fata a 12 colegi de care sa te rogi sa voteze pentru tine, sa nu ramai fara serviciu? Finalul filmului mie mi-a fost previzibil, dar asta nu face povestea mai putin tensionata.

Si la fiecare dialog, si la fiecare inceput de monolog, nu puteai sa nu te gandesti: "Eu cum as face? La mine cum ar fi? As putea sa fac asta?"

Chiar si numai pentru cum repeta egal, calm si fricos acelasi monolog, Marion Cotillard ar merita toate aplauzele mele. Nu stiu daca va lua Oscarul, astea de multe ori nici nu se dau pentru artisticaraie. Alegerea mea, deloc obiectiva, este pentru ea. Un film facut de ea, in jurul ei roiesc pentru a-i da doar replici si noi trasaturi, tensiuni si dureri, ceilalti.

Unii au zis ca e "stangist" filmul fratilor Dardenne. Dar de ce stangist? Ca e cu saraci si cu muncitori? Istoria ne invata ca milioane dintr-acestia au optat orbeste pentru valori de extrema dreapta. Si de ce stangist? Ca defileaza cu dilema somaj-compromisuri? Sandra isi face un lobby deschis, cinstit si se supune votului: mie nu mi se pare ca a-ti sustine cauza si a te supune votului, ba a-l mai si respecta, ar fi chestii stangiste.  Aaaaa, la noi la Romanica unde e o dulce alandala de valori si doctrine, de urechisti de toate partile, cu scari de valori niciodata aranjate si pe viata rasturnat-osificate, probabil ca personajul, cu CNP si ADN romanesti, ar aplica metoda cu CNP si ADN romanesti, adica ar vorbi cu cineva care sa stie pe cineva care sa sune pe altcineva care in schimbul a ceva din trecut sau din viitor sa faca ceva.

Femeia asta merge din usa in usa si incearca sa se salveze. Frica de a nu-si pierde salariul, casa, hrana celor doi copii sunt mai arzatoare decat ah, orgoliul, ah, teama de umilinta. Care sigur ca o bantuie, dar realismul si dragostea barbatului de langa ea o fac sa sune din nou. La o usa, la un interfon, la un telefon. Cu calm, cu un amestec de timiditate si demnitate cum numai Marion Cotillard putea sa aiba, si sa isi pledeze cauza.

In drumul ei de doua zile pe la casele colegilor, castiga si pierde. Castiga si salveaza o prietena. O pierde pe o alta.

Esantionul ales de regizori o fi si el corect politic. Nu zic nu. Dar eterogena este si societatea occidentala de azi. Felia demografica aleasa de regizori descrie Occidentul vremurilor noastre: familii de emigranti cu tata cu 2 slujbe, una la negru, cu femei abuzate emotional sau capusate, tot emotional, cu somaj, boala, datorii la banci, egoism, conflict intre generatii, toate maionezele care tin hardughia in miscare.

Mi-a placut sa revad Belgia in filmul asta. Belgia mea, nemaivazuta de 17 ani. Cred ca nu s-a schimbat prea mult, cred ca maionezele astea erau si atunci, numai ca atunci ochii mei mari si naivi vedeau doar "Gran' Place".

Je vous aime Marion! Merci Dardenne pour me rendre la Belgique!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...