Treceți la conținutul principal

Soare cu nori. Început de an în Italia

La mulţi ani!

Pentru început, veştile bune. Italia mi-a mers la inimă. Cred că Praga a fost detronată, în sfârşit, după 7 ani de căutare a unui superlativ pentru frumuseţe. Da, există la Roma, există la Florenţa!

Vă arăt acum câteva imagini, fără prea multe comentarii, avem la îndemână enciclopedii, ghiduri, albume şi,desigur, ce-am mai învăţat şi ne-a plăcut în viaţa asta.

Sfârşitul lui 2013 şi începutul consecutivului pe cale logică 2014 le-am trăit la Roma, dar am dat o fugă şi la Florenţa. De plouat s-a ţinut de cuvântul prognozei doar Florenţa.

Începem cu dovada că în Italia, iarna e ca vara.

Trandafir din Parcul (de pe colina) Gianicolo




Ce flori mai cresc în Piazza Santa Maria Novella din Florenţa



Lipsă ghiveci, când palmierul e molto vivace - Biserica Sf. Cosma şi Damian, Roma



Final de 2013, pe Via Sacra



Italienii şi turiştii de pe unde-or fi fost aleargă în Piazza del Popolo, în după-amiaza ultimei zile de decembrie.


Nea Traian sus pe columnă, pe la prânz şi pe la apus. Ave!





Belvedere din Parcul Gianicolo



Piazza Venezia



Fontana di Trevi. DA! Cel mai, cea mai! Cam aglomerat acolo, pentru gustul meu, dar ea e copleşitor de frumoasă!



Vatican, 1 ianuarie 2014






"Dreptate şi pace! Pacea începe acasă, pe urmă merge mai departe ... Cine face pacea, cine aduce pacea, prin acela lucrează Duhul Sfânt."








Şi a venit vremea Florenţei.

Aici, un detaliu din frontispiciul Bisericii Santa Maria Novella




Patru dintre cele mai frumoase monumente ale artei florentine: Il Battistero di San Giovanni, Il Campanile di Giotto, Il Duomo Santa Maria del Fiore, La Cupola del Duomo. Şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, al cincilea element, bradul împodobit.






Palazzo Vecchio




Ponte Vecchio




Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio



Aceste statui care nu hibernează.



Veştile proaste sunt că.... Limba română este măcelarită public în Roma. Ce vedeţi mai jos a fost fotografiat în Largo di Torre Argentina. Dar dacă aici a fost omorât Cezar, ce mai contează un biet predicat în limba română? Mă întreb dacă aceia care aveau de făcut plăcuţele nu puteau găsi în toată Roma pe cineva care să ştie să scrie corect româneşte?


Altă veste proastă e că în graffiti de pe Via Nomentana am văzut numele şi "imaginea" unui "lider" legionar de la noi. Nu îi scriu nici numele, nu pun nici fotografia. Ajunge zilei jalea ei....

Tot la lacrimi trec şi vestea morţii poetului Traian T. Coşovei, primită aici.

Mai mult nu spun. Mai bine zice Papa: "Pace!"

Acestea fiind spuse, cele rele să se spele, cele bune să se adune.

La Roma să facem ca romanii:
CARPE DIEM


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...