Treceți la conținutul principal

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci.

Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs!

Glasgow, Day 1

Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei.

Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow.

Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât.

Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire.

Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo.

Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților.

Necropola de lângă Catedrală - Bellu al lor. Frumos mirositoare de la flori și plante, la intrare, n-am înaintat prea mult. Chiar în cimitire nu-mi doresc să merg, doar de asta am ales evadarea în Scoția, să mai ies din cimitirele de acasă.

Cardul Visa a mers cam peste tot - dar neacceptat de ScotRail, CFR-ul scoțian, nu știu de ce, de frică poate.

Liniște în general, e duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru.

Frumoasă zona de terase din St Vincent Place, de la George Square spre West Regent.

Strada hotelului și câteva de lângă, sparte, în plin șantier, oh, mamă! Karma! 

Glasgow, Day 2

Verde, totul e verde. Oamenii ăștia își dedică și își împletesc viața cu parcurile, florile, iarba. Chiar și iarba modernă, că mirosul de marijuana, ooo, mama! It's everywhere. Mai ales că e oraș studențesc.

Cu Hop On Hop Off, traseu Yellow luat de două ori azi, prima oară doar trei sferturi, a doua oară complet, am descoperit detalii din cartiere rezidențiale și verzi-înverzite-înfrunzite-rododendronite, aici stau boierii, cum ar zice bunică-mea. Plus BBC Scotland și sediul Hollywood-ului/ Buftei lor, evident lângă BBC Scotland, chiar pe malul lui Clyde.

Linn Park, prelungirea cu tot cu râu a unui obiectiv turistic mult recomandat, în 3 secunde bifat Snuff Mill Bridge. Linn Park susurat de râu – the White Cart - răcoros și, desigur, verde. Un plămân sănătos după atâtea clădiri, pub-uri, stiluri și fițe. 

O surpriză a fost să dau peste Scotia, un bar care-și zice cel mai vechi din Glasgow, de vreo 232 de ani, unde a fost clădirea în care a debutat Stan Laurel (Stan din Stan și Bran), în 1906.

Vesel, infrastructurat, ușor de memorat în străzile și ramurile lui principale, Glasgow a menținut breaking news-ul vacanței: vremea. Soare, senin, primăvară cum nici acasă nu avusesem, cu lumină și înserare caldă până la 9 și jumătate. Nopți albe în Scoția! 

Leaving is not enough; you must stay gone. (Marty McConnell)























Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Win-win: Tu ai dreptate, eu am libertate. Despre Singlehood

Astăzi, despre Bella DePaulo și Virginie Efira . Cine? De ce?  Bella DePaulo predă și scrie psihologie în SUA. S-a specializat în viața de celibatar/ celibatară sau în noțiuni și cuvinte pentru care noi nu avem nici conceptul, nici vorbele: single at heart, singlehood, single experience. Ne-am împrietenit pe Facebook, cum face ea și cum fac și eu nu doar cu oameni știuți de la grădiniță, ci și cu oameni ale căror preocupări din cap și din viață sună cunoscut ori măcar nu te stresează. Bella trăiește în California, publică articole și cărți, este invitată în emisiuni, ține conferințe. O găsiți pe amazon și pe site-ul ei belladepaulo.com . Cartea Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After i-a apărut în 2007. Anul ăsta în decembrie (chiar de Moș Nicolae, comme on dit en français) apare Single at Heart: The Power, Freedom, and Heart-Filling Joy of Single Life. Enjoy!  Comme on dit en français encore une foi, acum despre filmul L

Noi suntem viața de apoi

  Noi suntem viața de apoi a plecaților noștri. Cum îi visăm, cum mai vorbim cu ei, cum facem ce le era drag să facem, așa își trăiesc ei viața de apoi. Visul lor din viitor e gândul nostru de azi. Noi le zicem că sunt Adormiți, căci ei visează cum facem ce le era drag să vorbească și ei fac ce ne este nouă azi drag să visăm.   Moșii de toamnă 2023

În nopțile de iarnă, nimeni nu e singur. Orice Om își are Luna lui

A iubi înseamnă a te compune din ceilalți. Fără ei, eu n-aș fi ca să povestesc. Te urăsc când nu te mai povestesc. Pomenim numai ce iubim. Iubesc, deci exist. În nopțile de iarnă, nimeni nu e singur. Orice Om își are Luna lui. Până să moară și tata, scriam ca să-mi repovestesc și recuperez iubirile. După ce am rămas orfană, am început să scriu ca să-mi recuperez amintirile cu părinții. Nu îi mai am aici, dar retrăiesc întâmplările cu ei, de pe vremea când nu știam ce înseamnă zilele alea, nici copilărie, nici iubire, nici dor. Atunci, fiecare zi era toată lumea, toată viața, ziua era începutul și sfârșitul, nu mai era nimic sau nimic important dincolo de ziua de azi, totul sau nimic era azi. Acum, când le scriu să le învii, le mai trăiesc o dată. Îmi dau seama că nu le-am uitat pentru că acolo m-am mai născut eu o dată, cu fiecare întâmplare și lecție. Mi-au rămas în minte, fără să știu că le mai am, asta înseamnă că ele sunt eu, mă compun pe mine, cea de azi, cu 40 de ani mai târziu