marți, 21 iunie 2016

Globul de Cristal din Carlsbad

Cum n-am ajuns nici anul ăsta la Cannes, festival ou non, am zis să nu ratez ocazia lui Karlovy Vary. Orășel tihnit de munte, în Boemia de Vest, la festivalul căruia știam că n-avem o istorie chiar rușinos de săracă. 

Pentru “Ștefan Luchian”, Nicolae Margineanu  a primit în 1981 Premiul CIDALC, “Aurora” i-a adus lui Cristi Puiu, în 2010, premiul secțiunii East of the West; “Box” al lui Florin Șerban a luat în 2015 premiul FIPRESCI acordat unui film din competiţie și tot atunci “Lumea e a mea”, filmul de debut al lui Nicolae Constantin Tănase, concurent în competiţia East of the West, a câștigat o Menţiune specială.

Stațiunea din Boemia era frecventată vara de lumea bună europeană încă de când i s-au descoperit apele miraculoase, un pic înainte de 1400. Lumea venea la băi ori pentru aerul de munte, asta dacă aceeași lume bună europeană nu prefera – mai ales în Belle Époque - să meargă la mare, adică pe Coasta de Azur.

Orășelul se numea Carlsbad, băile lui Carol, în cehă Karlovy Vary. Aici vin din 1948, în iulie, cineaști din zeci de țări. 1948 este anul în care festivalul a devenit internațional și din care se ține doar în Karlovy Vary. În 1946 și 47, țările participante erau mai puține, iar festivalul se ținea în două locuri – Carlsbad și Marienbad (Mariánské Lázně). Alt loc al protipendadei suferinde ori doar în voiaj de plăcere. Din 1959 în 1993, festivalul de la Karlovy Vary se ținea o dată la doi ani, alternativ cu cel din Moscova.

În 2016, la festivalul ce se desfășoară în perioada 1 - 9 iulie, România e reprezentată de cinci filme. Unul în competiție în Selecția Oficială, “Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu (România / Suedia, 2015), două în competiție în secțiunea East of the West – „Dublu”, de Catrinel Dănăiaţă, aici la debut în lungmetraj, (România, 2016), și „Together For Ever/ Amžinai kartu”, de Lina Lužytė (Lituania / România, 2016). Celelalte două filme sunt „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu (România / Belgia / Franța, 2016), în secțiunea Horizons, și „O noapte în Tokoriki”, de Roxana Stroe (România, 2016), scurtmetraj, în secțiunea Future Frames: Ten New Filmmakers To Follow.

UPDATE 10 iulie: "Dincolo de calea ferată" a primit o mențiune specială. Globul de Cristal a fost câștigat de regizorul maghiar Szabolcs Hajdu cu filmul It's Not the Time of My Life.


Foto: Dincolo de calea ferată, cinemagia.ro

Premiul cel mare de la Karlovy Vary este Globul de Cristal care din anul 2000 arată așa:

Foto: kviff.com

Și iată ce-am găsit pe urmele Globului de Cristal:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu