Treceți la conținutul principal

Apetri. Bogdan Apetri. S-a schimbat tot

Miracol. 2021. Scenariul și regia - Bogdan George Apetri 

Atenție, spoilere!

***

Cazurile de crimă în care Mihaela Runceanu și Ioan Luchian Mihalea au murit, în noiembrie 1989, respectiv în noiembrie 1993, sunt pentru poliția noastră un fel de Revoluția din 89 (cazul Rîmaru ar fi un fel de Revoluția de la 1848). Îi urmărește, ne urmărește ce li s-a întâmplat celor doi cântăreți. 

Cine trăia și asculta muzică în anii 80-90 a rămas cu veștile îngrozitoare în minte. Moartea lor, dar și felul în care au murit i-au rămas și lui BG Apetri întipărite în cap. Suntem din aceeași generație, deci înțeleg perfect de ce radioul din taxi și melodiile celor doi sau povestea despre Mihalea se adună și devin personaj în film. Spectatorul care recunoaște vocile și cântecele primește o mână de ajutor, subtilă, discretă, dar acolo, un bonus pentru noi cei din generația cu cheia la gât. Cine vrea să asculte melodia unde Mihaela și Ioan Luchian cântau dumnezeiește împreună o poate găsi aici. (În mod secundar, mi se naște în cap și întrebarea de ce regizorii noștri moldoveni Apetri și Porumboiu consumă atâta energie să ne deslușească angoasele polițiștilor. Răspunsul o veni și el, cândva. Să trăiți! ) 

Revenind la Miracol.

Prim-planurile cu Ioana Bugarin mi-au amintit de prim-planurile cu Anamaria Marinca din 4,3,2. Auzi monologul interior și te cutremuri. Îngândurată și tristă la plecare, senină la întoarcere, răzgândită pentru viață, chiar înainte să i se întâmple ce i s-a întâmplat, Cristina trăiește o dramă personală și regizorii noștri așa știu ei să redea dilema femeii când merge la ginecologie: personajul să fie mut, agresat verbal de bărbați misogini care nu o înțeleg și care nu înțeleg prea multe nici din lumea în care trăiesc. Dar, hei, filmele sunt pe drumul cel bun. Cândva se va pune degetul și mai sincer și mai direct pe rană.


Pe Valeriu Andriuță și Ovidiu Crișan i-am remarcat și ținut minte din Dimineața care nu se va sfârși. Cei doi actori apar și aici, buni și la obiect, n-am obiecții. Doar cu o singură observație, că o replică a lui Crișan din mașina de poliție ne-a stricat din tensiunea și surpriza scenei sărutului (sigur, a trebuit s-o dea, așa a fost scris). Că din mașină ne prindem care era treaba cu personajul lui Pârvu. Care Emanuel Pârvu, și aici foarte bun, sper să aibă drum lung în film, că rolurile lui din ultimii 6-7 ani au devenit tot mai bune.


Corectă în logica scenariului și în nuanțele personajului a fost și interpretarea Nataliei Călin în rolul stareței. O funcție undeva la jumătate, între lumi, căci vorba aceea "Nici toate ale popii".

O surpriză mai mare decât lacrima a fost să aflăm cine era legistul și aproape că m-a dezamăgit înlănțuirea asta de destin, de întâlniri predestinate, din scenariu. Dar, na, dacă așa a vrut autorul...

O oglindă a stereotipurilor din capul nostru și o lecție despre cum ne arată ipocrizia la interior au fost resimțita dezamăgire că gloanțele descărcate au fost fantezie, nu realitate. Păi astea sunt gânduri de om bun, oameni buni? Am fi vrut să pedepsim bestia? Păi unde e iertarea?

Miracol face parte dintr-o trilogie, ni s-a tot spus. Am văzut și prima parte, Neidentificat, excepțional și el, iar minunăția care e împărțită ca merit artistic de Oleg Mutu și BG Apetri (să facă personajele din Neidentificat să aibă o scenă de aproape figurație, în secretariatul secției de poliție) este o bijuterie. Mi-a plăcut la fel de mult ca folosirea VFX & green screen pentru unele scene din mașini. A fost abia sesizabilă manevra de producție, dar și când te prindeai, luai în brațe, desigur, în minte, toate amintirile din filmele americane de acum multe decenii, unde am văzut noi prima dată, dragi copii, aceste efecte.

Ce-am vrut să spun cu titlul acestei postări? Aaa, daa! Că dacă la Neidentificat mi s-a părut că băiatul Apetri deschide nu o ușă, nu un coridor, ci schimbă macazul și se tot duce pe el, că au trecut totuși o grămadă de ani din 1989 și e timpul să ne maturizăm și pe ecran, ei bine, la Miracol mi-a fost clar. Schimbarea a avut loc, domnule! Da, s-a schimbat tot. E stilistică de mileniul III și ce bine că am mai ieșit și noi din bucătăria aia, să mai filmăm și altceva!

Cu personaje din lumea monahală, Apetri aduce în poveste accente pe care cred că le-a dus cu el de când a văzut serialul polonez Decalog, în 1990. Să nu îmi spună că nu, că nu îl cred. Este o amintire pe care generația mea a dus-o în minte, așa cum a dus și crimele despre care scriam la început.


Mulțumim pentru scenariu și film, Bogdan George Apetri! Felicitări!

Hai cu partea a treia!

Foto: Facebook- Miracol


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...