Treceți la conținutul principal

Lombardia. Cum am petrecut la 40 de ani

Lacul Como

Unul din cele mai frumoase locuri - și lacuri - de văzut în viața asta. La 60 km de Milano, spre nord, cu Alpii lângă el, Como a născut un șiraj de orășele unde turiștii freamătă mai rău decât în Piața Domului. Dar e plăcut. Lacul e traversat de zeci de ferry-boat-uri ce leagă între ele malurile și așezările. Rapid și comod. De exemplu, din Varenna la Bellagio, 10-12 minute.














Milano

Canalele lui sunt mai prejos decât cele din Veneția sau din Bruges, de exemplu, dar dau farmec plimbării prin zonă.

Leonardo da Vinci și Michelangelo au și aici opere care se pot admira. Nu doar la Santa Maria delle Grazie, biserica lângă care se află Cina cea de taină, de Leonardo da Vinci (unde numai cu programare telefonică și după coadă de coadă se poate intra), ci și la Castelul Sforzesco, unde se află Pieta Rondanini - ultima sculptură a lui Michelangelo, neterminată, dar nu mai puțin strălucitoare și emoționantă, aflată cândva în colecția marchizului Rondanini și din 1952 la acest castel din Milano, având ultima restaurare în 2004 - și picturi murale de Leonardo da Vinci, chiar acum în curs de restaurare, într-o sală cu plafonul și câteva părți superioare din pereți deja terminate, expuse odată cu o proiecție video 3 D.

Pe Sant'Ambrogio, patronul orașului Milano, l-am regăsit peste tot. În biserica ce-i poartă numele, pe tapiserii și în basoreliefuri la Castelul Sforzesco, ridicat de familiile Visconti și Sforza, ale căror bogăție și putere au influențat și au înfrumusețat locul. Câteva sute de ani. Pe blazonul lor, întâlnit peste tot în castel, cum e și firesc, erau reprezentați șerpi.

La Dom și în galeriile de shopping de lângă e mai bine de mers seara, cât mai târziu, pentru că abia după ora 9 e temperatura suportabilă și aglomerația se mai duce.

























 Bergamo

Pentru că lumea bună (italiană) pleacă în vacanță în august, cam toată luna, așa cum am remarcat în zonele rezidențiale din Milano, și la Bergamo am dat de un oraș decongestionat și liniștit. Până și pâlcurile de turiști erau mai mici și mai rare. 

Zona veche a orașului, unde se ajunge cu funicularul în vreo 2 minute, Citta Alta, are toate elementele din toposul clasic european medieval. Dacă vă plac străduțele pietruite, înguste, palatele, grădinile, catedralele și clopotnițele, printre terase umbroase și aromate, atunci evitați marile orașe și mergeți la Bergamo. Le veți găsi pe toate, fără aglomerație turistică, așa că vă puteți bucura de ele mai bine. 

Am fost întâmpinată, la intrarea pe unul dintre bulevardele principale, de un rond cu busuioc!



















Lombardia 
(văzută din tren, coborând de la Varenna, prin Lecco și Monza, spre Milano)






În rest, Italia, chiar și în partea ei de nord și așa cum mi s-a arătat la a treia vacanță aici, tot sora noastră rămâne, sângele apă nu se face! Italienii dezbăteau aprig la ordinea zilei, la televizor, cum e cu ridicarea unei moschei, e sau nu locul, momentul pentru asta; la televiziunea lor publică era mare știre mare că tocmai se schimbase jumătate din consiliul de administrație; iar asemănarea și mai mare, deși tristă și n-am putut s-o prind în poză din N motive - trei femei cărau un frigider. Pe o stradă în pantă, ele coborau frigiderul pe spatele uneia, iar alte două îl țineau să n-o strivească și să nu-l scape.

Estimp, bărbații de pe malul lacului Como făceau ce știu ei mai bine:




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Win-win: Tu ai dreptate, eu am libertate. Despre Singlehood

Astăzi, despre Bella DePaulo și Virginie Efira . Cine? De ce?  Bella DePaulo predă și scrie psihologie în SUA. S-a specializat în viața de celibatar/ celibatară sau în noțiuni și cuvinte pentru care noi nu avem nici conceptul, nici vorbele: single at heart, singlehood, single experience. Ne-am împrietenit pe Facebook, cum face ea și cum fac și eu nu doar cu oameni știuți de la grădiniță, ci și cu oameni ale căror preocupări din cap și din viață sună cunoscut ori măcar nu te stresează. Bella trăiește în California, publică articole și cărți, este invitată în emisiuni, ține conferințe. O găsiți pe amazon și pe site-ul ei belladepaulo.com . Cartea Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After i-a apărut în 2007. Anul ăsta în decembrie (chiar de Moș Nicolae, comme on dit en français) apare Single at Heart: The Power, Freedom, and Heart-Filling Joy of Single Life. Enjoy!  Comme on dit en français encore une foi, acum despre filmul L

Lumea pe dos, cu actori à contre-emploi, dar in care tot omul iubeste

Filmul lui Nolan readuce F-ul din SF in poveste. Fantastic. Sa mai fie si fantastic, atunci cand vedem un SF, nu doar S, riguros stiintific. Cu un poem care ne spune complicat de intraductibil ca suntem programati sa traim si sa ne dorim sa traim, cu vreo doua versuri care pot avea tot atatea traduceri si adaptari cate fire de par are in cap cititorul lor, cu acest poem lansat de pe la inceput, zic, Interstellarul ne reaminteste cum e cu dragostea. Asadar, cum e cu dragostea? Pentru ea facem imposibilul posibil. Pentru ca iubim, nu exista sau nu tinem cont de timp, de spatiu, de conditii meteo, geo, antropo. Pentru ca iubim, stim sa citim in stele si in semne. Pentru ca iubim, trecem peste orice si facem orice. Suntem programati sa fim, sa cautam dragostea, sa o dovedim cu fiecare respiratie si sa nu ne oprim pana nu ii este bine si la adapost dragostei noastre. Sunt pline de iubire spatiul si timpul acestui film. Cel mai adesea, poate pentru ca printre cele mai din aur cura

Orașul e gol, toți diavolii-s la țară

Moșii de vară dinaintea Rusaliilor umplu tramvaiele dinspre biserici cu pungi foșnitoare, grele de vin și colivă, pilaf și bomboane. Pungile se sufocă, bine strânse la gât cu alte pungi, să nu cadă, să nu se verse, să nu, Doamne ferește, ajungă vreun bob de grâu și orez la vreun străin, singur și flămând. Bugetarii creștini au văzut pe telefoane ce vreme e la mare și ce trafic e pe DN1 și au ales să dea o fugă de trei zile sfinte la țară. Bugetarii tineri, cei singuri și cei abia certați, de Paște, cu neamurile vii de la țară au ales să dea comandă de pizza la glovo și să rămână acasă, cu urechea ciulită la lift. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh sunt musulmani și hinduși, nu țin Rusaliile creștinilor, doar le duc șaorme și burgeri copiilor singuri și flămânzi rămași acasă, la Netflix and chill. Băieții din Sri Lanka și Bangladesh stau cu ochii în telefon și cu arma la picior – cutiile hrănitoare de plastic roz tazz și galben glovo sunt gata de încărcat șaorme, burgeri și piz