Treceți la conținutul principal

Addio Pizzo. Fara gluma si fara sange pe pereti

Addio Pizzo este numele unei miscari civice.

A aparut in urma cu 10 ani in Palermo, cand vreo cinci tineri sicilieni au vrut sa-si deschida o afacere si si-au dat seama ca "vor trebui" sa plateasca lunar Mafiei celebra taxa, pizzo.

S-au gandit mai bine si s-au hotarat ca nu!

Peste noapte, literalmente, orasul a fost impanzit de mii de bannere "Un intero popolo che paga il pizzo è un popolo senza dignità". Poporul care le plateste taxa mafiotilor este un popor fara demnitate.

Mafia siciliana estorca afacerile din insula de la sfarsitul secolului al XIX-lea. La inceputul celui de-al XXI-lea, mercurialul ajunsese la 500 de euro pe luna pentru micii comercianti, patronii de restaurante si hoteluri si la 2.000 de euro pentru sefii companiilor de constructii.

Un om de afaceri din Palermo pe nume Libero Grassi anuntase public, printr-o scrisoare deschisa aparuta intr-un ziar local, ca refuza sa mai plateasca pizzo. Avea o fabrica de lenjerie si pijamale, "Sigma". O jumatate de an mai tarziu, a murit impuscat in cap, in fata casei, in timp ce se indrepta spre masina. Crima nu a avut niciun martor. Era 29 august 1991.

Site-ul "Addio Pizzo" este, evident, in italiana, dar si in 14 limbi straine. Este si in romana.

Miscarea din Sicilia a inspirat si Germania care a initiat in 2007 "Mafia? Nein Danke!".

Addio Pizzo se prezinta ca "revolutie culturala" impotriva Mafiei. Si nu cred ca e mult spus.

Inseamna niste pasi pe cat de mici si de zilnici, pe atat de decisivi: restaurantul care vrea sa nu mai plateasca taxa catre Mafie afiseaza bannerul cu sloganul organizatiei, iar clientii care vor sa incurajeze gestul comerciantului respectiv cumpara numai de la cel care afiseaza acest banner.



Boicotarea celor care continua sa plateasca este cel mai sigur mod de a seca resursele Mafiei. Cu o singura conditie: cei care boicoteaza sa fie tot mai multi, fara gluma si fara sange pe pereti.

Miscarea nu are un lider, un presedinte etc. Sunt zeci de persoane intr-un fel de comitet de organizare.

Totul, dar absolut totul, se bazeaza, cum altfel, pe voluntariat.

E un Pay it forward, dar dus la alt nivel si, mai mult decat atat, nu e un film, e o actiune reala si dura.

Este felul unei comunitati de a reactiona, in paralel si in sprijinul actiunilor anti-Mafia ale politiei. Una fara cealalta nu se poate si una are incredere in cealalta.
.....
Ei bine, citind eu despre toate astea, pentru ca ideea mi-a placut de la prima lectura, acum cateva luni, mi-am dat seama, cu tristete, de ce asa ceva nu se va naste niciodata in Romania. Motivele doar le stiti prea bine...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos. Anul Nou care n-a fost - Bogdan Mureșanu

Kinds of Kindness – Yorgos Lanthimos  Întâi m-a păcălit sau am crezut că m-a păcălit, pe urmă m-a cucerit, după ce am prins cheia și tonul. Mi-a amintit de Decalogul lui Krzysztof Kieślowski și m-am relaxat și am putut să urmăresc până la capăt filmul în trei părți, cu trei povești, Kinds of Kindness. Ce bine că nu s-au intersectat personajele, a devenit obositoare și previzibilă încârligarea asta obligatorie a intrigilor și eroilor din 3-4-5 povești din filmele construite din părți. Yorgos Lanthimos a fost mai cinstit, poate pentru că a fost sigur pe ce voia să ne spună și să facă, el a lăsat poveștile independente, unite doar de ce aveau ele de spus.  Cu instrumentele blasfemiei și cu umor negru, Lanthimos ne-a arătat esența din întrebările noastre despre Dragoste, Viață, Credință, Moarte. Le-a pus și în cadrul de desfășurare care îi place atât de mult, distopia, pentru că dacă n-ar pune într-o distopie, ar pune doar într-un eseu scris ce avea el de spus, asta de fapt mi-...

Nopți albe în Scoția: E duminică seara și ăștia se pregătesc să cânte cucu - mâine se cam duc la lucru. Jurnal Scoțian/ Scottish Diary (3)

Închei publicarea jurnalului scoțian cu primele două zile. Am lăsat crude rândurile scrise atunci. Vacanța mea de vară a fost anul ăsta să-mi amintesc vacanța scoțiană din mai. Merci pour les souvenirs! Glasgow, Day 1 Într-o oră cu autocarul de la Aeroportul Edinburgh în centrul orașului Glasgow. Verde, totul verde, mult verde, oi, vaci și cai pășteau de-a stânga și de-a dreapta șoselei. Soare, cald, așa cum nu era în București. 20 de grade în Glasgow. Străzi în pantă - sau în rampă, după direcție - cum nici în Sinaia ori Cluj n-am văzut și urcat/ coborât. Bine pe infrastructură - la minut merg spre zone din oraș și din Scoția trenuri și autobuze. Probabil s-au ocupat acum 50-30-10 ani de asta și le-a rămas moștenire. Rău pe curățenie. Cam ca la Palermo. Vibrant studențesc, vesel și viu în George Square. De la Catedrala Glasgow spre George Square, treci prin campus și zona universitară - biblioteci și săli sau facultăți de sport, clădiri ale facultăților. Necropola de l...

Jurnal scoțian/ Scottish Diary (1): Let's not make it about me! Poor Things & Stand-up Comedy

În primul meci de la EURO 2024, scoțienii au luat bătaie de la nemți. Încă un motiv să-mi fie și mai simpatici. Ei, da, scoțienii. Știm istorie, știm și comedie, așa că de dragul scoțienilor, care mi-au amintit de vizita la ei acasă, încep să scot la lumină paginile de Scottish Diary. În premieră, poate și de la vârstă, mi-am notat în fiecare seară cuvinte, mai legate, mai dezlegate, despre cum a fost ziua. Astăzi le-am adunat cu un pic de sos sintactic și ceva poze. Cât or mai fi internetul, curentul și gratuit blogspotul, pentru urmașii urmașilor mei, îndemnuri la călătorit și trăit. Let’s go!  Săptămâna scoțiană mi-a adus șase capitole de jurnal, câte unul pentru fiecare zi de călătorie (am ignorat zilele de aeroport, de plecat-ajuns). Publicarea textelor din jurnalul scoțian începe cu ziua a treia – Glasgow, Day 3. Așa am vrut. Asta cu Poor Things, GoMA și stand-up comedy se cerea prima. Nu știu clar de ce, poate pentru că mi-e drag de cuvinte, cum se înșiră ele. Literele au pr...